sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Luovaleikki haaste ja paahtosuolat ja ideakirja


Otin itselleni haasteen vastaan Liisan blogista.Haasteessa lupaan lähettää jonkun itsetehdyn yllätyksen viidelle ensimmäiselle tähän postaukseen kommentin osallistumisesta jättäneelle.Osallistuneet puolestaan ottavat haasteen vastaan ja lupaavat omassa blogissaan lähettää viidelle kommentoineelle jotain itsetehtyä.Sääntönä on,että yllätyksen tulee olla itsetehtyä ja se pitää lähettää vuoden 2010 loppuun mennessä.
Jos haluat ottaa haasteen vastaan,osallistu jättämällä kommentti.Lähetän yllätyksen syksyn aikana.Jos huomaat olevasi viiden ensimmäisen joukossa,lähetä minulle sähköpostiin osoitteesi,että yllätys löytää perille.Laitan myös mainintaa,ketkä ehtivät ensimmäisenä.
 Edellisessä postauksessa kehuin anopppini tekemiä paahtosuoloja.Moni kyselikin mitä ne semmoiset ovat,joten selvittelin itsekin niiden alkuperää ja mitä ne sisältävät.Paahtosuolat ovat ilmeisesti savolaista perinneruokaa.Itse söin niitä lapsena ystäväni mummon luona.Silloin kastoimme voileivän voi edellä suoloihin ja se oli tosi hyvää.Olin jo unohtanut koko suolot,kunnes maistoin niitä taas mieheni kotona.Anoppini kertoi tekevän paahtosuolat talkkunasta,voista ja suolasta.Hän paahtaa ensin pannulla suolat ja sitten lisää talkkunan ja lopuksi voin.Voita vain sen verran että suolat pysyvät murumaisena.Anoppini mukaan jauhoina voi käyttää myös vehnäjauhoja,mutta niitä pitää kypsentää kauemmin,koska jauhot vaativat kypsennystä.Googletin vielä paahtosuolat ja siellä jossain ohjeessa oli jauhoina käytetty ruisjauhoa.Paahtosuolat ovat erityisen herkkua uusien perunoiden ja voisilmän kanssa.

Olen täällä mökillä tehnyt sellaista ideakirjasta.
Löysin läheisen jätepaikan lehtilaatikosta ison kasan lehtiä,joissa oli monenlaisia ihania ideoita.Niistä sitten keräilin kivoja kuvia ja juttuja,joita olen nyt liimannut ideakirjaan.
 Yksi kiva vinkki oli kesäinen jalkakylpy,jonka sitten innostuin myös toteuttamaan.Ihanan nautinnollista istua laiturilla ja samalla ottaa kylpy jaloille.

Tänään ollaankin sitten paiskittu töitä.Ilma viileni,joten olemme maalanneet,sirkkelöineet polttopuita ym.ym.Meillä on oikeastaan kaikki lomalle suunnitellut "työt" tekemättä.Ollaan oltu liiankin laiskoja.Meillä oli ystäviä vieraana kahtena iltana loppuviikosta,heille naurettiinkin,että ensi viikko on kiireinen,kun pitää tehdä varasto,maalata mökin kattoriimat ja aluset,laittaa polttopuut liiteriin,maalata lipputanko ym.ym.Saas nähdä.
Kiitos taas ihanista kommenteista.Lupasin laittaa sitä matto-ohjetta,mutta en osannut tai ei leikannut,vaikka Liisa antoi kyllä hyvät ohjeet.Jotenkin tuntuu,että helle on vienyt viimeisetkin aivonystyrät,jos sellaisia on koskaan ollutkaan.Teen vaikka seuraavan postauksen siitä.

Mukavaa alkavaa viikoa ja osallistukaa haasteeseen.
Terkuin Jaana

9 kommenttia:

 1. Hei tuo ideakirja on kiva juttu, taidampa toteuttaa sen minäkin, kiitos vinkistä:)

  VastaaPoista
 2. minullakin on joskus ollut ideakirja. se oli kyllä tosi kätevä. lasten synnyttyä se on kuitenkin jäänyt... ehkä taas joskus :)

  ihanan näköinen jalkakylpy. Tuollaisen työrupeaman jälkeen varmasti tekee terää jatkossakin. luulenpa että tekisi meille kaikille muillekin hyvää :)

  VastaaPoista
 3. Voi miten hyvä idis tuo ideakirjan kokoaminen. Taidanpa itsekkin jossakin välissä tuollaista alkaa kokoamaan kun lehtiä löytyy vinot pinot :) Kiitti vinkistä! Voi miten ihanan näköinen jalkakylpy.. Hei mutta ihanaista uutta viikkoa :)

  VastaaPoista
 4. Miulla on montakin ideakirjasta, niitä on kiva tehdä. :)
  Hempeännäköinen jalkakylpy, ja rauhoittavissa maisemissa varmasti mielikin siinä leppää. :) ♥

  VastaaPoista
 5. Ensiksi kiitos taas kivasta kommentista. Ompa mukavaa kun isännät alkaa ymmärtää meidän kotkotuksia:);)

  Siellä on toinen tarmonpesä töissä:) Paljon olette saaneet aikaseksi ja paljon tuntus olevan edessäpäin. Hyvä vaan kun riittää puuhaa.

  Kuule, en ole toisiaan kuullut noista suoloista, enkä muista että mummoni olisi edes tehnyt noita. ei kuulosta tekotapakaan tutulta. onko se teidän suunnan perinneruokaa?
  Mutta talkkuna muuten on tuttua, mummo teki talkkuna puuroa ja voisilmän kanssa herkuteltiin. Ja olenpa ostanut joskus sadonkorjuumarkkinoilta talkkunaa ja itse tehnyt siitä puuroa.

  Kuulostaa hyvältä tuo ideakirjanen ja jalkakylpy!!

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Lisään,että minä olen jo tähän leikkiin siis osallistunut kaksin kappalein,e ttä vuoro siirtyy eteenpäin. :)

  VastaaPoista
 7. Mammeli,Satsuma;Nonnukka ja Hanna,olette mukanahaasteessa jos haluatte.Laittakaa minulle sähköpostilla osoite niin laitan syksyn mittaan sitä yllätystä.

  Kiitos kommenteista.

  VastaaPoista
 8. Noita ideakirjoja löytyy täältäkin, omat kirjat mm. ompelulle kuin kirjonnalle...
  Niitä on aina mukava selata, jos ideoista tulee pulaa...

  VastaaPoista
 9. Hei,
  Kurkkailin blogiasi ihastellen ja törmäsin "puahtosuoloihin". Äitini puolen suku on Kangasniemeltä ja siellä puahtosuolot tehdään ruisjauhoista, suolasta ja voista. Erinomaisen hyvää uusien perunoiden kanssa, varsinkin sillin korvikkeena, jos on kalalle allerginen. Leivän päällä, tomaatin päällä ja voi niillä jopa osittain suurustaa ruskean kastikkeenkin, tulee täyteläisempi maku. Harva tuntee tämän yksinkertaisen herkun. Taitaa olla paikkakuntakohtainen perinneruoka.

  Päivi

  VastaaPoista