lauantai 19. helmikuuta 2011

Tilkkupeitto ohjetta

Eiliseen tilkkupeitto postaukseen tuli kysymyksiä tilkkupeiton teosta,joten yritän nyt kertoa,miten minä teen peiton.Kiitokset kaikista kommenteista jotka laitoitte.Ootte ihania.

Tilkun koon voi itse valita.Edellisen postauksen tilkut tein ihan sen mukaan,minkä kokoisen sain kankaista tehtyä.Yhdessä peitossa tilkun koko on 17cmx17cm ja toisessa peitossa  22cmx22cm.

Olen tehnyt tilkkuja leikkurin avulla
Silloin tilkuista tulee siistiä,mutta tekeminen on hitaampaa.
Nopeammin tilkkuja tekee repimällä kankaan lankasuoraan,viime postauksen peittoihin tein tilkut repimällä.Esim.22cmx22cm tilkkuun,ensin revin 22 cm leveän kaitaleen kankaasta ja sitten mittasin siitä 22 cm kaitaleesta ja repäisin.Näin tilkkuja syntyy nopeasti.
Kun tilkkuja on tarpeeksi halutun kokoiseen peittoon,itselläni tässä peitossa 48 kpl 22cmx22cm tilkkua,(kahdeksan riviä,jossa kuusi tilkkua rivissään),sommittele lattialla peitto mieleiseksesi.
Ompele neliöt yhteen kahdeksaksi kuuden neliön kaistaleeksi.Kun kaikki kaistaleet on lattialla valmiina,ota kaksi ensimmäistä ja silitä niistä saumanvarat auki.Sitten ompele nämä kaistaleet yhteen.Silitä saumanvara auki.Ota lattialta uusi kaistale ja silitän siitä saumanvarat auki ja yhdistä edellisiin kaistaleisiin.Jne,kunnes kaikki kaistaleet on ommeltu yhteen.

Tilkkupeiton ympärille voi ommella reunuksen joko yhden tai useamman.Voi myös jättää reunuksen ompelematta.Näissä peitoissa revin kymmensenttisen kaitaleen ja ompelin ensin pitkiin sivuihin,silitin saumanvarat kaitaleen puolelle ja sitten ompelin kaitaleen lyhyisiin sivuihin.Silitin saumanvarat kaitaleen puolelle.
Tilkkupeiton päällinen on sitten valmis.

Vuorin levitän lattialle oikea puoli alaspäin,siihen päälle vanu ja lopuksi tilkkupeiton päällinen siihen oikea puoli päällepäin.Kannattaa nuppineuloilla liittää kerrokset yhteen ja harsiakin ne hyvin yhteen sieltä joka puolelta peittoa,myös keskeltä,varsinkin jos haluaa tikata peiton.Näin osat pysyvät paikallaan.

Päällinen,vanu ja vuorikangas kannattaa yhdistää siksakilla reunasta.Näin myös kerrokset pysyvät koossa/yhdessä valmiissa peitossa,vaikka peittoa ei tikkaisi.Kerrokset ei myöskään mene myttyyn esim.pesussa.
Reunan voi siistiä reunakaitaleella tai kääntämällä vuorikankaan päällisen puolelle.
Itse en yleensä ole tikannut peittoja,mutta kauniita niistä tulee jos jaksaa ne tikata.
Tässä viime kesänä tehdyssä peitossa olen vain kääntänyt päällisen reunan nurjalle.
Tilkkupeittoon on monenlaisia ompeluvaihtoehtoja.Hyviä vinkkejä saa tilkkutyökirjoista,esim.kirjastosta.
Kankaat kannattaa pestä/kastella ettei ne kutistu valmiina peittona pesussa.Itse käytin sekä uusia että vanhoja kankaita.Edellisen postauksen peittoihin käytin vanhat lastenhuoneen verhot,tytön vanhan kukkahameen,lasten pussilakanan sekä ompelusta jääneitä kankaan palasia.Olen säästänyt lasten kauniit kankaat,kun ne on poistuneet käytöstä.Myös vuori kankaana voi hyödyntää esim.lakanoita.Johonkin peittoon olen käyttänyt päiväpeiton vuorena,silloin ei tarvinnut vanua ollenkaan.
Alla on kuvia viime kesänä tekemästäni valkoisesta tilkkupeitosta,johon käytin vanhoja lakanoita.Tilkkuihin ompelin pitsiä ja joihinkin tilkkuihin pieniä pitsiliinoja.Siitä kerroin täällä.

Toivottavasti näistä neuvoista oli jotain apua.Jos jollain on hyviä vinkkejä peiton tekoon,otan myös itse mielellään niitä vastaan.Monesti hyviä ideoita syntyy peittoja tehdessä eikä varmaan ole yhtä oikeaa tapaa tehdä tilkkupeittoa.

Aloittelen huomenna tekemään peittoja valmiiksi.Kuvia siis vielä luvassa valmiiksi tehdyistä peitoistakin.

Mukavaa viikonloppua. ♥

-Jaana

43 kommenttia:

 1. Voi jestas miten kauniita peittoja :0 Ihania kevääseen. Joskus jos tulevaisuudessa omistan ompelukoneen,taidan kokeilla tilkkupeittolahjojani... :)

  VastaaPoista
 2. Aivan ihanat peitot! Minulla ensimmäinen tekeillä vasta ja hitaasti etenee... Nyt tuli hyvää neuvoa, kiitos =D

  VastaaPoista
 3. Kiitos kovasti näistä ohjeista siis todela kauniita peittoja..Nyt minäkin osaan tehdä peiton :)
  Mukavia ompeluhetkiä sinulle.

  VastaaPoista
 4. Ihania ja niin kauniita peittoja! Osaanommella, mutta kärsivällisyys ei riitä tuollaiseen =(
  -päivi-

  VastaaPoista
 5. Hei, minulla on kaksi vanhaa kivaa kuviollista lakanaa, joista haluaisin kaksipuolisen kääntö peiton(tai sitten teen niistä 2 eri peittoa). Ajattelin, että jos teen ne yhdestä palasta, eli noitten lakanoitten väliin laittaisin vanun ,tekisin reunuksen ja tikkaisin peiton ompelukoneella. Sillain synttyisi varmaan peitto aika helpolla...

  VastaaPoista
 6. Ihanaa,kiitos tästä ohjeesta. Minulla ei tuota leikkuria ole, mutta jos repis. ja ajattelin ommella ihan vanhaan ohueen peittoon kiinni. ei tarvi sitten tuota vanua ja takakappaletta, kun on jo valmiina. Kiitos vielä kerran.Älä hävitä täältä tätä ohjetta!

  VastaaPoista
 7. Kiitos hyvästä selekeestä ohjeesta!!! :) Pittääpä katsastaa tätä sitten kun ite saan mahdollisuuden kokeilla ekaa tilkkutäkkiä. ;D

  Ihanaa viikonloppua peittojen parissa! ♥

  VastaaPoista
 8. Kerrassaan ihania peittoja! Kiitos hyvästä ohjeesta :) Vaikka olenkin kova ompelemaan, tilkkupeittoja en ole tehnyt. Mutta nyt tuli mieleen että jospa näillä sun ohjeilla tekisinkin pojalle päiväpeiton tilkuista. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Voi miten ihania nuo sinun tilkkupeitot!

  VastaaPoista
 10. Jeps, kyllä ne on ihania, itse joskus tuolla hirsimökki tyylillä olen tehnyt pari, ilma leikkureita ja alustaa, kyllä olis kätevä ostaa nuo vempaimet, sitten kun uudelleen innostun tekemään, ostankin :)

  Päässä niin paljon ideoita minullakin, mitähän alkais ensin työstää, se mattokin.. :)
  Mutta olet sinä vaan taituri, oletko käsityön opettaja kenties?
  Kaunista jälkeä ainakin on ♥

  VastaaPoista
 11. Kiitos Jaana hyvistä ohjeista, jospa minäkin saisin kipinän tehdä oman tilkkupeiton :)Sinun peittosi on todella kauniita <3

  VastaaPoista
 12. Eksyin vahingossa tänne sun blogiin. Olen jo pitkään ajatellut tehdä tilkkupeittoa mutta selkeää ohjetta en ole saanut mistään, mutta nyt sain kiitos siitä sulle. Ihania käsityö juttuja sulla olet tosi taitava ! T-Arja-

  VastaaPoista
 13. Heipsis Jaana !
  Kyllä sie oot ihana ! Kiitos ku jaksoit ja viitit laittaa näin hyvät ohjeet tänne kaikkien saataville .. ja vielä niin mahtavat kuvatki. Sie oot tosi ahkera monitaituri. Nyt ei voi muuta ku alkaa itekki kokeilemaan. Kaunista ja leppoisaa viikonvaihdetta t. hanne

  VastaaPoista
 14. Voi nuo tilkkupeitot on kyl sieviä! Itse teen samalla tyylillä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 15. Ihania peittoja.
  Olen myös väsäillyt joitakin peittoja.
  Ovat niin ihania.
  Tuo valkoinenkin niin ihana.
  Kiva kun olet noin pirteä.
  Mukavaa viikonloppua ja koitetaan tarjeta!<3

  VastaaPoista
 16. Kun noin kerrot ohjeen, saat sen kuulostamaan helpolta!
  VAAN ei ole! Tämmöselle räpäläkäpälälle ainakaan. Ne tilkut kun pitää olla tismalleen saman kokoisia...ja osata ommella ne oikein, että pysyvätkin samankokoisina :)
  KIITOS ohjeesta, kiusaus on kokeilla, vaikka ensin patalapun muodossa :) Ei sitä mopolla mahottomia :)
  Mukavaa viikonloppus Sinulle!!
  tuksu

  VastaaPoista
 17. Kiitos ohjeesta! Ehkä joskus, viimestään seuraavassa elämässä ;D
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 18. Ihania peittoja.. pitäisiköhän itsenikin yrittää ommella..:) Hyvät ohjeet ainakin annoit.

  VastaaPoista
 19. Todella hyvät ja selkeät ohjeet olet kyllä kirjoittanut. Ja nuo ompelemasi peitot ovat niin kauniita, ahkerana olet ollut :)

  Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 20. Kiitos tuhannesti ohjeesta, tämä laitetaankin talteen! Ihastuin erityisesi tuohon valkoiseen lakanapeittoon pitseineen ♥ Oih ja voih.

  VastaaPoista
 21. Viisi peittoa!! 5?? Jestas! Sinulla tosiaankin on ollut inspiraatio päällä!! Mitähän kaikkea saatkaan viikonlopun aikana aikaiseksi!?
  Itselläni on olleet tilkut leikattuna enkelipeittoon jo pari vuotta, mutta ompelua en ole saanut aloitetuksi!
  Tosi ihania peitoista on tulossa, kivat värit, ihania kankaita.
  Kyllä tässä alkoi omakin kuume taas nousta...

  VastaaPoista
 22. Tulin yömyöhään kurkkimaan ja ihastelemaan noita peittojasi jälleen :)
  Onko kotipaikkakunnallasi hyvä kangaskauppa vai mistä yleensä ostelet kankaita ?
  Leppoisaa viikonlopun jatkoa sinulle ♥

  VastaaPoista
 23. Ihastelen näitä töitäsi ja jaksavuuttasi...Ite taijan olla liian äkkinäinen vastaavaan rojektiin. Jos sitte joskus nukenpeiton tuleville lastenlapsille:)

  VastaaPoista
 24. Tulin kurkkimaan ja ihastelemaan peittojasi uudelleen. Sinulla on niin tasaista jälkeä. Minulla on ekan peiton tilkut koossa ja ommeltuna, mutta kaikista en saanut käsivaralla ihan samankokoisia paloja, joten saumat heittää jonkun verran, mutta ei se haittaaa kotikäytössä.

  VastaaPoista
 25. Ihania peittoja olet ommellut. Itsekin ajattelin taas jonkun tehdä. Eurokankaaseen oli tullut aivan herkkuja uutuuspuuvilloja, hinta vain ei ollut ihan halpa, mutta ihania olivat ja niistä sais suloisia tilkkuja..

  VastaaPoista
 26. Moi!
  Sulle, bloginpitäjien Kruunun Jalokivelle, on jotain mun blogissani.
  Olet kyllä huippu!
  tuksu

  VastaaPoista
 27. Todella kauniita peittoja olet ommellut! :) Kävin opintojen puolesta tammikuussa seuraamassa tilkkutyökurssia ja siellä heräsi omakin kipinä tilkkutöihin ja näistä sinun peitoistasi saa lisää inspiraatiota. Meinasin tosin ensin aloittaa varovasti tyynynpäällisillä, kankaita olisi kyllä varastossa muutamaan peittoonkin.

  VastaaPoista
 28. Hei, olen usein lueskellut blogiasi ja ihastellut peittojasi. Niisä on kauniit värit. Ihan kivat ohjeet olet kirjoittanut, ajattelin lisätä, jos tikkaa koneella peittoa niin yläsyöttäjä on hyvä apuväline siihen.

  VastaaPoista
 29. Peittosi ovat kyllä kauniita! Kiitokset ohjeista! Minulla on sellaiset A4 kokoa olevat leikkausalusta ja viivain, tuollaiset isot ovatkin varmasti kätevämmät. Leikkelin viikonlopun aikana tilkkuja elämäni ensimmäiseen tilkkupeittoon, saas nähdä mitä siitä tulee ;) Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
 30. Ihania peittoja ja hyvät ohjeet. Olen ajatellut, että kun tulee sopiva hetki, kokeilen peiton tekoa! Sinulla on erittäin ihanan näköinen blogi -linkitän oitis! :)

  VastaaPoista
 31. Kiitos tilkkupeitto-ohjeista! Pitää yrittää itsekin, kunhan rohkaistun ja saan kokoon tarpeeksi kivoja tilkkuja ;)
  Blogissani on tunnustus Sinulle!
  Kivaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 32. Kauniita tilkkupeittoja, oot sie aika epeli niitä tekemään...;)

  Mukavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 33. Palasinpa vielä...
  Käyhän kurkkaamassa blogiini, siellä on jotain juuri Sinulle! ja erittäin ansaitusti! :o)

  VastaaPoista
 34. Kivoja peittoja!

  Itse käytän leikkuria kankaiden leikkaamiseen, eikä se kovin hidasta ole. Mielestäni suorat palat on helpompi kohdistaa toisiinsa ja saa siistimmät saumat.

  VastaaPoista
 35. Voi miten on ihastuttavia peitteitä <3

  VastaaPoista
 36. Kauniita tilkkupeittoja ja varsinkin tuo valkoinen:)

  VastaaPoista
 37. Kylläpä ovat hempeän kauniita ja vielä kiva blogokin täällä sinulla!

  VastaaPoista
 38. Misstä noita tilkkuleikkureita saa edullisesti?

  VastaaPoista
 39. Moikka! Laittelin blogiini linkin tästä ohjeesta. http://mehtapirtti.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 40. Hyvä ohje ja kauniita peittoja!

  VastaaPoista