maanantai 2. heinäkuuta 2012

Mökin lattia

Tänään on ollut aivan ihanan aurinkoinen ja lämmin päivä.Ja meikäläisen viikon ainoa vapaapäivä.Aamulla piti oikein miettiä kuinka tämän päivän käyttäisi ja lopulta päädyin siivouspäivään kotona.Kyllä olikin mukava saada kunnolla siivottua,ja nyt tuntuu että oikean valinnan tein.Sen kunniaksi hain muutaman pionin pihalta maljakkoon,ne tuovat upeaa tuoksua huoneeseen.

Siivouksen sijaan olisin mieluusti mennyt mökille,mutta nyt täytyy malttaa muutama päivä,ja syy on tässä.
Vihdoin toteutimme mökin lattian maalausprojektin.Kauan sitä mietittiin ja pähkäiltiin.Mökin lattia on joku vuosi sitten käsitelty tummalla vahalla,joka alkoi olla melkoisen kulunut ja kun sähköjen laiton myötä lattialistat pitää uusia,niin samalla kertaa ajattelimme tehdä jotain lattialle.Pähkäilyä aiheutti nimenomaan se tieto,että  kun on kerran vahan puulattiaan laittanut,niin sitä ei voi enään maalata,vaan vahan päälle laitetaan vahaa.No,me(minä) halusimme maalatun lattian,joten otimme sen riskin että jos maali ei kestä lattiassa,mietitään sitten mitä tehdään.Mottona,en usko ennenkuin kokeilen.
Perjantaina lattia näytti tältä.Tumma kulunut vahattu lattia.

Maalasimme lattian ensin Otex-tartuntamaalilla,yläkuvassa.Sen verran kokemusta vahan päälle maalaamisesta minulla on,että meidän ruokapöytä ja televisiotaso on maalattu vahan päälle ja hyvin on maali kestänyt.Tartuntamaali laitettiin niihinkin alle.Sen kokemuksen perusteella sitten tähänkin projektiin valittiin Otex-maali

Tässä kuvassa Otexin päälle on laitettu Betolux-maali.
Lattia maalattiin kahdessa osassa,ensin tuvan ja keittiön puoli ja viimeiseksi eteisen puoli.Tuvan maalauksen ajaksi nostettiin suurin osa huonekaluista varastoon,mutta jääkaappi ja iso vaatekaappi nostettiin eteiseen.Sunnuntaina sitten jo tuvan lattia oli sen verran kuivunut,että jääkaappi ja vaatekaappi nostettiin jo tuvan puolelle,että pääsimme lahtiessä maalaamaan eteisen lattian.En malttanut olla ottamatta kuvaa uudesta lattiasta luonnonkukkien kanssa.Niin ihana,toivottavasti se sellaisena pysyykin.

Eilen matkalla kotiin kehuskelin isännälle miten ihana lattiasta tuli.Ja miten hyvin maalaus onnistui.Isäntä tuumasi että miten hänestä tuntuu että tuo ilme on tuttu,älä edes ajattele.Mitä,miten se voi tietää että ajattelin kodin puunvärisiä lattioita.Voiko 26 vuoden avioliiton aikana oppia tuntemaan toisen noin hyvin,=)

Nyt pitäisi löytää sopivaa lattialistaa,joka peittäisi sähköjohdot taakseen.Joissakin kohdissa seinää kun johtoa kulkee useampi rinnakkain ja ihan pieni lista ei niitä peitä.Myös pyöreä hirsi tuo omia vaatimuksia asiaan.Ehkä me jotain keksitään.

Kiitokset edelliseen postaukseen tulleista kommenteista.Oma kommenttien laittaminen on jäänyt nyt vähälle,tämä kesäaika kun on niin tekemistä täynnä että koneella istuminen on jäänyt aika vähille.Taitaa olla aika yleinen syy monella.

Oikein hyvää alkanutta heinäkuuta kaikille täällä vieraileville.Ja hyvää lomaa kaikille lomaileville.

Jaana

40 kommenttia:

  1. Minäkin päivän aloitin siivouksella ja nyt on puhdas koti...:)

    Meillä kotona lakattu puulattia...kulunut ja kolhiintunut. Tosiaalta minua se ei haittaa, mutta toisaalta haluaisin maalata, joko valkoiseksi tai sellaiseksi siniharmaaksi, jonka värisiä lattiat muinoin olivat.

    VastaaPoista
  2. Kylläpä on kaunis lattia <3

    -Tuija-

    VastaaPoista
  3. Kylläpä lattia näyttää hyvältä. oikein valoisa ilme tuli teidän mökkiin.

    ja kyllä sitä jo toisen puoliskon tuossa ajassa oppii tuntemaan :D

    Mukavaa heinäkuuta!!

    VastaaPoista
  4. Samoissa puuhissa ollaan oltu tänään ;D

    Voi, että miten kaunis tuo lattia on!!! Hih, ihanaa, miten nuo miehet osaavat jo tulkita meidän ilmeitä ;DD Voin hyvin kuvitella, miten ihana tuollainen olisi kotonakin ♥

    Aurinkoista viikonjatkoa ja ihania puuhasteluja!

    VastaaPoista
  5. Kylläpä tuli kaunis ja valoisan raikas ilme mökkiinne, sitä jaksaa ihastella varmasti
    pitkään! Meillä maalattiin kans lattiat betoluxilla ja tartuntaa pohjaksi,kun ensin hiottiin vanha lakka himmeäksi.
    Ihanaa kun alkaa olla pionien aika♥
    Mukavaa heinäkuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
  6. Kyllä on lattia nyt kaunis!Meillä olis joskus olohuoneen lattian remontti edessä, tuon ruman muovimaton alla on luultavasti lautalattia...koskahan sen saisi esiin :)

    VastaaPoista
  7. Kyllähän tuolla lattialla kelpaa tanssahdella. Näyttää valoisalta.

    VastaaPoista
  8. Kyllä on kaunis lattia, maali tekee ihmeitä. Pionit sopivat huoneeseen kun niissä on häivähdys vaaleanpunaista, kauniit :)
    Hyvää heinäkuuta Sinullekin ♥

    VastaaPoista
  9. I H A N A lattia!!!
    Mä olen Lillan laminaattia katsellut "sillä silmällä" mutta kun ei siinä varsinaista vikaa ole värin lisäksi niin en viitsi edes kokeilla ☺

    VastaaPoista
  10. Ihana lattia! Olen itse ja viime ajat haaveillut valkoisesta lattiasta kotona (mm. virkattu musta tai harmaa matto näyttäisi siinä niin hyvältä), mutta ehkä sitten seuraavassa kodissa. Ja kiitos samoin, oikein mukavaa heinäkuun alkua!

    VastaaPoista
  11. On kaunis!Valoisa ja vanhan ajan tuntuinen=)
    Voih,olispa nariseva lautalattia!Se se vasta toisi mummon kammarin ja vanhan ajan mieleen.Meillä on laminaatti lattiat.Koirat aina luistelee niillä ja lattianpesua riittää,kun tahrat näkyy hyvin.Mutta kesällä saaa tahratkin olla vähän pitempään.Laminaatti kuulostaa ihan liian nykyaikaiselta.Mutta hyvä silläkin on tassutella=)
    Mukavaa viikon jatkoa ja palaamisiin=)

    VastaaPoista
  12. Upea lattia!!
    ja nyt mun on ihan pakko käydä ostamassa itsellenikin valkoinen tai vaaleanpunainen pioni!

    VastaaPoista
  13. Kaunis lattia! Meilläkin oli hirsitalossa vähän mietintää lattialistojen kanssa. Vinkiksi, että useampaa eri listaa yhdistelemällä saa kivoja ratkaisuja, siis siten, että sovittelee listoja päällekkäin jne. saa johdotkin piiloon kivasti.

    Kylläpä mulle taas tuli mökkikuume :)

    VastaaPoista
  14. Hieno tuli!! Todella valoisan näköistä, ja aivan upeat pionit!

    VastaaPoista
  15. AIvan ihana lattia! Kylläpä tuli valoa kovasti lisää :) Hei ja kiva kuulla susta <3 Mukavaa kesää!

    VastaaPoista
  16. Voi miten ihanan vaaleaa. Meillä on sitä keltaista mäntyä, enkä ole saanut isäntää suostumaan maalaamiseen !

    Kiitos kommentistasi... kyllä minua harmittaa Vuodatuksen tökkiminen :((

    VastaaPoista
  17. Kaunis tuli lattiasta. Meillä on harkinnassa mökin seinien ja katon maalaaminen valkoisiksi, mutta ei olla vielä aloitettu, kun kattokin on n. neljä metriä korkealla. Toisaalta se on niin, että kun aloittaisi niin sitten olisi pakko tehdä valmiiksi asti. Nyt ollaan tehty ulkomaalausta, mutta ehkä muutaman viikon päästä....

    VastaaPoista
  18. Tulipa upea!
    Siivouspäivä kuullostaa työläältä mutta palkitsevalta. Tai ainakin meillä se olis toooosi työläs, ja lopputuloksesta ehtis nauttia ainakin 25 sekuntia-hyvällä tuurilla. :)
    Oon aatellu jättää siivoamisen eläkeikää oottamaan. ;)
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  19. Maalattu lattia on kaunis ja vastamaalattu lattia tuoksuu ihanalle! Meillä odottaa tuo urakka loppukuusta kun olkkarin ja makkarin lattiat uusitaan.
    Onnea ja pitkää ikää teidän mökin lattialle!

    VastaaPoista
  20. Ja tuohon lista asiaan vielä vinkki: meillä ratkaistiin asia niin, että teetimme sahalla meille sopivat listat ( joihin teetettiin taakse urat johdoille yms.) Käsittelin listat itse vahalla ( tarpeen mukaan osan tummiksi ja osan vaaleiksi ) ja lsitojen maalaaminen on myös kivutonta ja ihan mukavaa puuhaa.

    Leveiden, koristeuritettujen puulistojen teettäminen pienellä sahalla tuli jopa edullisemmaksi kuin hakea kasa höttölistoja rautakaupasta.

    VastaaPoista
  21. Taisin tupsahtaa ekaa kertaa vierailulle tänne blogiisi. Tosi kauniilta näyttää lattia!
    Meillä on myös tv kaappi maalattu, jo muutama vuosi sitten vahan päälle ja hyvin on pysynyt. Toivottavasti pysyy teidän lattiassannekin! :)

    VastaaPoista
  22. Voi miten ihana ja valoisa lattiasta tulikaan!

    VastaaPoista
  23. Aivan ihana lattia ! Onnistunut projekti :)

    VastaaPoista
  24. Lattia on tosi hieno, raikastaa koko tilan!

    VastaaPoista
  25. Kovin on vaaleeta, mutta kai aika tuo patinaa , että alkaa näyttämään ihmisasumukselta.

    VastaaPoista
  26. Tosi kaunis vaalea lattia! :)

    VastaaPoista
  27. Jee, lattiasta tuli kyllä hirmuisen hieno. Toivotaan että kestää!

    VastaaPoista
  28. Moi!

    Google-haulla paadyin tanne blogiisi. Mahtava lattia. Minulla edessani sama urakka ja hieman hirvittaa vahan paalle maalaaminen, etta meneeko pian kaikki pain mantymetsaa... Miten teidan lattianne on kestanyt? Onko mitaan muita vinkkeja vahatun lattian maalaamiseen? Itsellani remontointiurakka alkaa parin viikon paasta ja lattiat ovat listalla alkupaassa, kun kamppa on viela tyhjana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Merja.

      Meillä mökin lattia on kestänyt hyvin.Emme ole huomanneet mitään poikkeavaa maalissa vaikka se onkin vahan päälle laitettu.Mökin lattia maalattiin liuotinohenteisella Betolux-maalilla.Se on kestävämpää kuin vesiohenteinen.Ja Betoluxin allehan laitettiin Otex-tartuntamaali.En tiedä olisiko hyötyä maalipesulla pestä lattia ennen maalaamista,meillä sitä ei kuitenkaan tehty.Betoluxia ohennettiin vähän tärpätillä ja maalaukseen käytettiin telaa.Maali tasoittui todella hyvin.Ja peitti hyvin tumman vahan,olihan pohjamaalina jo Otex.
      Molemmat maalit tuoksuvat voimakkaasti,mutta tuoksu häviää kuivumisen jälkeen.

      Kannattaa rohkeasti kokeilla.

      Poista
  29. Hei!

    Kiitos tästä vinkistä! Puolivuotta olemme katselleet uuden asuntomme tummaksi vahattua vanhaa lautalattiaa ja haaveilleet valkoisesta lattiasta. Valkoinen toisi niin mielettömän paljon valoa tähän kerrostaloasuntoon. Mutta olemme törmänneet juuri samaan kuin tekin, että koska lattia on vahattu Osmo Colorilla, lattiaa ei voisi maalata. Luovutimme jo asian suhteen, mutta jälleen aloin pohtia, eikö tosiaan mitään vaihtoehtoa löytyisi. Vinkkisi antoi kyllä taas toivoa, että voisimme vielä saada valkoisen lattian.

    Kuinka monta kertaa maalasitte lattian Betoluxilla? Ja kauanko kuivuminen sekä maalinhajun lähteminen kesti? Entä minkä sävyn valitsit maalille? Käytittekö leveää vai kapeaa telaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei.Lattia maalattiin vain kertaalleen Betoluxilla.Se peitti hyvin kun alla oli valkoinen Otex tartuntamaali.Otex maalin kuivuminen kesti päivän eli seuraavana päivänä laitoimme jo Betoluxin sen päälle.Betolux maalikin oli jo seuraavana päivänä pintakuiva mutta annoimme sen kuivua vielä päivän.Maalin haju poistui mielestäni samantien kun maali oli kuiva.Ainakaan en muista että hajua olisi ollut pidempään.Mökissä oli ikkunat auki kuivumisen ajan.Käytimme kapeampaa telaa seinän vierusien maalaamisessa ja leveämpää telaa sitten muuten.Sävy on se valkoinen mikä maalipurkissa on kaupasta ostettaessa.Ei siis sävytetty millään.
      Maali on ollut lattiassa nyt n.vuoden ja hyvin on kestänyt.Ei mitään hilseilyä eikä muutakaan kulumista.Talvisin mökki on kylmillään eikä sekään vaikuttanut maaliin mitenkään.

      Suosittelen kyllä kokeilemaan,meillä se ainakin kannatti.

      Poista
  30. Kuulostaa hyvältä! Kiitos paljon kirjoituksestasi! Täytyy alkaa suunnittelemaan maalausprojektia :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin tämän sivun ja minulla nyt samanlainen projekti meneillään. Maalasitteko peittävällä maalilla osmoc olorin päälle? Miten onnistui?

      Poista
    2. Kyllä maalattiin peittävällä maalilla.Lue koko kirjoitus,siellä kerron tarkemmin miten meneteltiin.Maali on kestänyt todella hyvin nämä viisi vuotta.Normaalia kulumaa tietysti mutta ei mitään merkkiä että olla olisi vaha.

      Poista
  31. Löysin tällaisen vanhan kirjoituksesi :) Kun maalasitte aiemmin vahattuja huonekaluja, hioitteko ennen Otexia?

    VastaaPoista
  32. Hei.Kiva kun vielä näitä vanhoja tekstejä luetaan.Muistelen että huonekalujen osalta pintaa taidettiin hieman karhentaa hienolla hiekkapaperilla ennen maalausta.Hyvin on maali pysynyt vahan päällä.

    VastaaPoista
  33. Hei!
    Sain viime viikolla kuulla, että Osmon valkoista peittävää puuvahaa ei enää saa. Osmolla on joku vastaava hiukan kuultava valkoinen nimeltään 'lumi'. Haluaisin maalatun näköisen peittävän pinnan. Joka paikassa kuitenkin sanotaan ettei vahan päälle voi laittaa muuta kuin vahaa.
    Googlailin, ja löysin sivusi. Mökin lattiasta tuli tosi kaunis. Kiinnostaisi tietää miten lattia on kestänyt tämän viisi vuotta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lattia on kestänyt todella hyvin.Mitään merkkiä vahastamaalin alla ei näy pinnassa.Mökki on kylmillään talvet,eikä sekään ole aiheuttanut mitään.

      Poista