maanantai 29. elokuuta 2011

Sadonkorjuuta

Kasvimaa tuotti satoa jonkun verran säilöttäväksi asti.Viikonloppuna nostin jo osan punajuurista pois ja tänään säilöin niitä etikan kanssa.
Netistä löytyi kiva ohje,johon ei tule niin paljoa etikkaa,mutta sokeria kyllä.Vielä en ole niitä maistanut,mutta varmasti hyviä ovat.
Avomaan kurkutkin kasvoivat hyvin.Niitä ollaan syöty jo monena viikonloppuna ihan sellaisenaan.Säilöttäväksi niitä ei riitä,mutta ostin kolmisen kiloa kurkkuja ja niistä tein omien sipulien kanssa sinappikurkkusalaattia.Tämä oli jo toinen satsi jonka tein,ensimmäinen meni heti kerralla.Maistuu nuorisollekin.
Herneetkin kasvoivat.Sade riepotteli herneen kylttiä ja huuhteli tekstit pois niin kyltistä kuin ruukustakin,mutta onneksi herneen tunnisti ilman niitäkin.=)
Viikonloppuna mökin viereisellä tontilla puolukat punoitti hiukan.Mummoni teki aina puolukkahyytelöä puoliraaoista puolukoista,ja sillä ohjeella olen itsekin joskus tehnyt hyytelöä.Anopin avustuksella puolukoita tuli ämpärillinen ja niistä monta purkkia hyytelöä tänään.Voi että se maistuikin hyvältä paistetun lohen kanssa.
Oletteko tienneet että peruna tekee marjoja.Minä en.Aiemmin.Oli pakko ottaa kuva,oli ne niin veikeän näköisiä.
Kesäkurpitsa kasvoi hyvin lehtikompostissa.Kukkikin kauniisti,mutta joku kävi katkaisemassa kukat heti kun ne aukesivat.Kuka se joku oli,sitä ei nähty.
Ja meillähän oli vielä palkattu vahti kasvimaalla.

Tosin ei tainut Elsi osata pelotteluhommia,rantasipi ainakin viihtyi meitä kyttäämässä Elsin pään päällä.Oli muuten jokseenkin ärsyttävä tämä rantasipi.Koko ajan kiljui kun me liikuttiin pihalla.Löysin vahingossa sen pesän keväällä kasvimaan rantapenkasta.Neljä munaa oli pesässä.Aika sitkeästi se hautoi vaikka touhusin kasvimaalla.Poikaset lähtivät melko heti pesästä ja niitä sitten vilisteli mökin pihamaalla.Ja emo huuti kokoajan.
Nopeasti kävin nappaamassa kuvan keväällä,kun emo oli hautomapuuhissa.Jostain luin että sipit on pesäpaikkauskollisia,useampana kesänä ovatkin olleet meidän ilona,varmaan palaavat ensi kesänäkin.

Elokuu alkaa olla kohta ohi.Tänään saatiin odotettu puhelinsoitto sähköyhtiöltä.Lähipäivinä tulevat katsomaan mökille paikan mihin sähköpylväs tulee.Että päästään kaivamaan pääjohtoa mittarikaapille.Kaapeli vedetään vastarannalta järveä pitkin meidän tontille.Paras tieto oli se että tämän syksyn aikana sähkö tulee,ennen pakkasia.

Kaikille oikein mukavaa viikkoa.Ja alkavaa syyskuuta.Terkuin Jaana
Kiitokset ihanista kommenteista edelliseen.

28 kommenttia:

  1. On Sinulla säilömistä, mukava syödä niitä talvella :) Olen kuullut kerrottavan että, kun peruna tuli Suomeen ihmiset eivät osanneet heti käyttää sitä. Söivät noita perunan "marjoja", jotka ovat kuulemma myrkyllisiä :) Elsi ei pitänyt Sipi rouvaa haitallisena kasvimaalle :D

    VastaaPoista
  2. Olipa ihana postaus! Kyllä sää oot ahkera! Toivottelen sinne mukavaa viikon jatkoo! tuksu

    VastaaPoista
  3. Voi kun oot ollut ahkera! Kyllä oma kasvattamat juurekset ja marjat on ihan parhaita :)

    VastaaPoista
  4. Paljon olet sinäkin läilönyt ja hyin on kasvaneet.
    Vahinko vain että et saanut kurpitsaa.
    Olisitpa lähempämä niin saisit minulta ainakinyhden.
    Meillä on kasvanut monta kurpitsaa.isoin oli 20 kg.

    Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  5. voi kuinka paljon satoa!
    mun avomaankurkut kyllä kalpenee sun omien rinnalla!! :D hih, en edes kehtaa kuvata niitä blogiini :D

    VastaaPoista
  6. Tiesin, että peruna tekee marjoja, mutta tiesitkö, että se on tomaatille sukua?

    Ihana nainen toi teidän Elsi. ;O)

    VastaaPoista
  7. Mahtavat kasvimaat! Mukavaa viikkoa sinulle ahkeralle :)

    VastaaPoista
  8. Rehevät kasvimaat!Sitä niittää mitä kylvää -ahkera olet kyllä ollut!Monenmoista herkkua..
    Elsi on edelleen ihan huippuMimmi.Timmissä kunnossa :)Miten se onkaan sateet ja tuulet ja tuiskut kestänyt noin hyvin?

    Mukavaa kuunvaihdetta!

    VastaaPoista
  9. Tänä kesänä on luoja siunannut Suomen maata ja asukkaita runsaalla sadolla.Ei pitäisi ruuan nyt kallistua sen vuoksi, että ei olisi mitä myydä..hyvä kun kaikki tulee syödyksi..hauskoja linnunpeläätejäkin olet rakentanut..

    VastaaPoista
  10. Voi kun olis kylmäkellari.
    Tulis meinaan omppuhilloa. Ja ens kesänä ehkä jotain muutakin. Hillitsee sen puute kummasti viljelyhaluja, taidan pysyä kukkapuolella...

    Sipi ja Elsi ♥ hauskaa tiimi ☺

    VastaaPoista
  11. Tuula,meidän isäntäkin muisteli että ensin luultiin marjoja syötäviksi.Elsi se ei tainut pitää ketään haitallisena.

    Kiitos Tuksu,mukavaa viikkoo myös sinne teille.

    Taikku kiitos.Totta,että kyllä omat on parhaita.

    Sylvi.Voi kurpitsa kyllä kelpaisi.Onpas kasvanut isoksi teidän kurpitsat.Teillä kyllä muutenkin kaikki on niin hyvin kasvaneita.

    Satsuma,kiitos.Laita vaan kuvia kurkuista.Hyviä on pienetkin kurkut syödä.

    Katja,en tiennyt että peruna on tomaatille sukua.Kiva kun kerroit.Pitäisi oikeastaan vähän opiskella noita kasveja,täältä blogeista saa kyllä hyvin tietoa.

    Virpi,kiitos.Hyvää viikkoa myös sinulle.

    Marika,kiitos.Kuva Elsistä on otettu silloin kesällä,kyllä Elsi on nyt jo aika likainen ja kärsinyt.Yritettiin alusssa laittaa sadekamppeita Elsille,mutta ei sitten lopulta enään jaksettu.Ensi kesälle Elsi saa uudet vaatteet.

    Aikatherine,tosiaan tänä kesänä kaikki on kasvanut todella hyvin.Tänään löysin vielä mustikoitakin,oli todella suuria ja hyviä.

    VastaaPoista
  12. Pepi,kylmäkellaria täälläkin kaipaltas.Aikamoinen ahtaminen on jääkaappiin noita purkkeja.Omppuhillo on kyllä herkkua.Harmi kun olette niin kaukana,hakisin oitis omppuja.Kalliita on kaupan omput.Pitää odotella josko jostain saisi.

    VastaaPoista
  13. Ahkeran suu napsaa makeaa, ja silmille iloa.
    Työtä ja mullantuoksua ollut, mutta kyllä se on kannattanut, kun katselee tuota sadon määrää !

    Paljon iloa syyspäiviisi !

    VastaaPoista
  14. Ahkeruutesi on palkittu upealla sadolla :)
    Omppuja ei meilläpäin tunnu olevan kellään, ihan harmittaa sillä mikään ei ole kaurapuuron kaverina parempaa kuin omppuhillo!
    Iloa sinunkin viikkoosi ♥

    VastaaPoista
  15. Hieno kasvimaa ja mainio sato, kyllä kelpaa.

    VastaaPoista
  16. Heipä hei :)
    No en kyllä ole perunan nähnyt tekevän marjoja mutta nyt näin aikas jännää..Vau sinulla on kyllä runsaasti satoa, minäkin keräsin eilen tomaatin raakileet pois ja nyt ne on pakattu sanomalehteen ja pimeässä jotta kypsyisivät ja 64tomaattia sain..
    Puolukkaan se on mininkin mentävä koska meillä sitä menee aikas paljon.mutta en tiedä onko jo puolukat kypsiä kun siskoni sanoi ettei ihan vielä olisi, mie en tiedä??
    Avomaan kurkkua meilläkin syödään kovasti etenkin mieheni tykkää se kuorii kurkun ja siivuttaa sen ja laittaa hiven sokeria, hiven suolaa, ja pikkuisen vettä joukkoon..ravistelee kuppia kovasti ja se on siinä..kyllä vaan maistuu minullekkin..
    Mukavaa tiistaita sinulle :)

    VastaaPoista
  17. Oi mikä upea sato sinulla siellä on ollut. Ihan katteksi käypi, kun näyttää niin rehevältä kasvustosi.Huoh..meillä oli niin kuivaa, että ei olisi varmaan kasvimaasta mitään tullut. Jos vaikka sitten ens keväänä...:)
    Kiva kun saatte sähköt sinne mökille, onhan se kuitenkin hiukkasen helpomaa sähköllä, eikös?

    Mukavaa viikon jatkoa sulle JaanaElina, ja kiva kun vinkkasit siitä topten10, en tiennyt siitä mitään.Ja sanoin kyllä miehelleni, että huii...enhän mie olis millään tuota uskonut, kun olen vähän niinkuin puolihuolimattomasti omaksi ilokseni kirjoitellut, mutta kiva kun muutkin tykkäävät.

    VastaaPoista
  18. Hyvän sadon olet saanut, vaikka työn takana se varmaan on ollut. Mutta sitten sitä ruokaansa varmasti osaa entistä paremmin arvostaa.
    Meilläkin on ollut kolme tuollaista laatikkoa, aika pientä, mutta paikka ei ole paras, ainakaan mansikoille...ensi keväänä pitä vaihtaa. Liikaa varjoa.

    Ihanaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  19. Vaude miten ihanasti olet saanut satoa omasta kasvimaasta ja maistuu tietenkin paremmilta kuin ostettuna...niissä on se oma "kädenjälki" :)
    edellisessä postauksessa olit löytänyt ihanat pöydät kirppikseltä !
    Mukavaa syyskuun vaihdetta sinulle ♥

    VastaaPoista
  20. Jos noilla hommilla ei saa pätevän emännän mainetta niin ei sitten millään=D Itsetehty sinappikurkkusalaatti kuulostaa niin herkulta että taidanpa koettaa minäkin...Ihanaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  21. Oi kun mahtava sato!!!
    Tuollaisen kasvimaan kun joskus saisi:)

    VastaaPoista
  22. Mahtavaa satoa olet saanut- Ja tuo kasvimaa on niin kaunis, tiilireunuksineen, että huoh vaan sille syvään.

    VastaaPoista
  23. Oh, onpas sinulla siisti kasvimaa, vähän niinkuin kateellinen täällä....
    Ensi keväänä pitäisi omaa kasvimaata vähän laajentaa, kaikki uudet kokeilut eivät oikein sovi nykyiseen tilaan.
    Eikös olekin ihana kerätä jä säilöä itse kasvattamia herkkuja :)
    Ihanaa alkavaa syyskuuta sinulle :)

    VastaaPoista
  24. Nautihan sydämesi pohjasta oman ahkeruuden tuloksista - upea sato!

    VastaaPoista
  25. Lähi luomuruokaa parhaimmillaan! Kiva kuva tuo Elsi ja rantasipi. Taisivat oikein ystävystyä:)

    VastaaPoista
  26. Voi miten mehukkaita kuvia, paljon on satoa, ilo varmasti on kerätä talteen. Niin kesä meni ja syksy saapui, päästään pian normaaliin päiväjärjestykseen ♥
    Ihanaa syksyä ja iloa värikkäisiin päiviin.

    VastaaPoista
  27. marimeri,kiitos.Kävinkin sekoilemassa sinun blogiisi.Ja liityin lukijaksi,joten vierailen useamminkin nyt.Kauniita syksypäiviä myös sinulle.

    Riitta,omput tosiaan ovat vähissä.Ja kaurapuuron kera omppuhillo on kyllä parasta.Kiitos kommentista ja hyvää loppuviikkoa.

    Sarppu,kiitos.

    Anja,onpas sinulla reilusti tomaattia.Minä en ole koskaan kokeillut kasvattaa tomaattia,ensi kesänä voisi kokeilla.Puolukat kypsyy parasta aikaa,ei taida vielä olla kiirettä.Itse tykkäsin kerätä puoliraakoja hyytelöön.Hölskytyskurkkuja meilläkin tehdään.Mukavaa loppuviikkoa sinulle.

    Tuija,kiitos.Rehevyyttä kyllä riitti,kasvilavojen ympärilläkin.Onneksi kasteluvesi saatiin säiliöstä,joka laitettiin kasvimaan reunalle.Uppopumpulla sitä järvestä täytettiin.Agrigaatti huusi sen aikaa.Sähkö kyllä helpottaa kovasti,toivon ainakin niin.Pitää sitten pikkuhiljaa miettiä mitä laitteita/koneita ostelee.Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista
  28. Sumi,kiitos.Sinun kurpitsahan kasvoi ihan valtavasti.Meilläkin mansikka on liian varjoisessa,hitaasti kypsyivät marjat.Mutta muutakaan paikkaan ei oikein ole.Mukavaa loppuviikkoa.

    Maarit ,kiitos.Mukavaa syyskuuta myös sinulle.

    Kirsi,juu pätevä emäntä täällä,ainakin yrittää olla.Kokeile salaattia,on hyvää.Mukavaa loppuviikkoa sinulle.Ja kiitos.

    Miia,kiitos.

    Elämäni matkat,kiitos.

    Risusydämmen Marja,kiitos kehuista.Kyllä kun omia säilöö ja laittaa,tietää ainakin niiden alkuperän.Lähiruuastahan nykyisin paljon puhutaan.Eikä sisällä niitä E-koodeja.Mukavaa loppuviikkoa sinulle.Käynkin kurkkimassa blogissasi.

    Intianminttu,kiitos kehuista.Nautitaan.

    Mustakissa,kiitos.Juu,rantasipi piti Elsin päätä kyttäyspakkana.Liekö Elsi tykännyt.

    Seijastiina,kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa.Olenkin kaipaillut sinua.Ihania syksypäiviä myös sinulle.

    VastaaPoista