perjantai 3. syyskuuta 2010

Sauna

Meillä on alkuperäinen 19 vuotta vanha sauna,mitään remonttia siihen emme ole tehneet.Olen täällä blogeissa nähnyt kauniisti tummennettuja saunoja,ja niin minäkin sain ideaa uudistaa meidän löylyhuonettta.
Aamulla klo 8.30 sauna näytti tältä.
Klo 13 se näytti tältä.
Sauna uudistui helposti ja nopeasti.Harmittavasti jäi pikkusen puuttumaan katosta tummaa vahaa,se tietääkin reissua rautakauppaan,mutta vasta ensi viikolla.
Meillä on puukiuas saunassa,rumasta olemuksestaan huolimatta se on toimiva ja antaa hyvät löylyt.Kivien sekaan koristukseksi olen tehnyt savesta kukkia ja on siellä pari tonttuakin.
Saunasta löytyy myös muita keramiikkatöitäni,kuten saunatontut
ja taulu,josta harmittavasti halkesi joskus pala kulmasta.
Seinäpaneeleihin vaha otti huonommin johtuen aikoinaan tehdystä saunasuojakäsittelystä.Lauteisiin vaha imeytyi paremmin.Oikeastaan näyttää ihan kivalta kun seinät ovat vähän vaaleammat.

Käsittelyn tein Tikkurilan Supi saunavahalla.Sitä löytyy valmiiksi sävytetynä musta,harmaata ja lämpökäsitelty ruskea.Lisäksi sitä voi sävyttää.Minä sävytytin ruskeaksi,koska meillä on suihkuhuoneessa ruskeaa puuta.Tosi hyvä siveltimellä levittää ja kuivuu nopeasti.Eikä tuoksu vahvasti.Aikas hyvin olen läksyni oppinut,vai.
Lopuksi kuva kasasta,joka on sitä,mutta arvatkaa kenen/minkä.
Vastaus:karhun.
Meidän mökin ympäristössä on tehty kolmetoista karhuhavaintoa.Tieltä löytyi tämä kasa.En aio kuitenkaan mennä paniikkiin,vaan käyn normaalisti puolukassa.Pysykööt karhut piilossa.

Oikein mukavaa viikonloppua kaikille.Kiitelen taasen kommenteista ja toivottelen tervetulleeksi uudet lukijat.

Terkuin Jaana

41 kommenttia:

  1. Ihanan vanhan oloinen tuli saunastasi.
    Minä viime jouluksi käsittelin vain lauteet tummaksi.Löytyy kuvaa jostain täältä.

    Hups,karhuja.Minä en uskaltas metsään mennä...

    VastaaPoista
  2. Nyt kyllä saat sanoa,että millä aineella teit saunaan noin hienon käsittelyn?? :) Meilläkin on ollut tarkoitus saunaan tehdä juuri tuollainen käsittely..ainakin seiniin.Lauteet jos uusittaisiin ja jättäisi ne vaaleaksi.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Siitähän tuli tosi kiva :)

    Karhun? :o Kääks, mä saattaisin ehkä vähäsen pelätä- tai aika paljoki.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. teillä on muuten just ihan samanmallinen sauna kuin meillä.Lauteista ja kiuas paikasta lähtien.Ja mulla on kanssa tuollainen puinen pään alunen seinää vasten nojaamassa ja yhtä vanha puulämmitteinen kiuaskin löytyy;)
    Mutta noin upeita saunatonttuja ja kiuaskiviä ei löydy.
    Upea muodonmuutos!
    Varohan niitä karhuja siellä.Ei kannata kovin kauas yksin lähteä!

    VastaaPoista
  5. Bertta,käynkin katsomassa saunaasi.

    Sarppa,käsittelin Tikkurilan Supi saunavahalla,laitan lisäyksenä kuvan purkista tuohon postaukseen.

    Mirka,mukavaa viikonloppua sinullekin ja kiitos.

    Pitsienkeli,liekö samaan aikaan tehdyt saunat.Kiva kuulla että jollain on samanlainen sauna.Ja yhtä rupu kiuas.

    VastaaPoista
  6. Voi kun upeaksi teit saunan, kiuaskukkaset hienot. Taidan varastaa idean, jos saan, antaa vanhalle kiukaalle uutta ilmettä :D Meidän puulämmitteinen sauna on mustunut kun kiuas aina vähän "tussauttaa", varsinkin minulle :)
    Suomussalmen mökillä on näkynyt sellaisia löysiä läjiä marja-aikaan, tuollaisia en ole ennen nähnyt. No, osaampa varoa jos näkyy :D

    VastaaPoista
  7. Iiks KARHUJA, aika hurjaa! Toivottavast iet puolukkareissulla törmää, voisi olla siinä vähän vitsit vähissä! :0

    Tuosta saunastanne tuli ihan unelma! Me haaveillaan miehen kanssa erillisestä ulko-puusaunasta. ;) Tuollainen tumma ois ihana. ♥ Ja sisätilojen sähkösauna sais lähteä... mutta kunhan haaveksin, eihän meillä ole sellaiseen maholisuutta vielä pitkään aikaan, jos sitten koskaan. ;))

    VastaaPoista
  8. Tuula,ideat ovat varastettavissa.Kiva jos saa ideoita.Kiitos kommentista.
    Hanna,haaveet toteutuu välillä,kun antaa aikaa.Kunhan uhittelen,voisi tosiaan olla vitsit vähissä.

    VastaaPoista
  9. Olet kyllä tosi reipas, hieno tuli saunasta,kyllä nyt kelpaa saunoa. Kivat nuo kivien seassa olevt "kukkakivet" ja saunatontut.
    Mukavia yksityiskohtia.
    ****
    No minä rupeen jo pikkasen paremmassa kunnossa olemaan, mutta tältä viikonlopulta pitänee puutarhatyöt unhotaa, olen siivoillut kaappeja ja makkaria, ehkäpä tänään vielä reipastun ja siivoan vähän olkkaria ja keittiötä. Onneksi EI koske enää kurkkuun.Ja burana auttaa aika hyvin.
    *****
    Hui karhuja...no pität vaan kunnon mekkalaa, kun menet marjaan, eiköhän karhut siitä säikädä.

    Mukavaa viikonloppua sulle.
    -Tuija-

    VastaaPoista
  10. Karhuja?!!! Apua!! Varovasti sitten puolukassa ;)

    Saunasta tuli tosi hieno ..itse haaveilen myös seinien tummentamisesta.

    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  11. Just noin minäkin pidän saunasta, tumma ja kuitenkin kaunis, tuli hyvä sauna ja nuo kiuas jutut ihania.
    Kestääkö saviset kiukaalla hyvin?

    Kamalaa karhuja, hui...ei minua metsään sais millään jos olisi havaintoja ja noin paljon!! ::O
    Ai kauhee!
    Olehan varovainen kuitenkin jos meet puolukkaan!

    VastaaPoista
  12. Meilläkin on samanlainen sauna ja kiuas ja vielä samallalailla aseteltukin, laatotus on uusittu ja lauteet. Meillä on mustaa kiveä seinässä ja punertavaa puuta paneleissa ja lauteissa. Ota sinne metsään pieni radio mukaan ja laita soimaan, niin pelästyvät ne karhut:)

    VastaaPoista
  13. JaanaElina,
    käy kurkkaamassa blogiini, siellä on jotain juuri sinulle...
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  14. No niin, nyt sitten meilläkin alkaa saunan tuunaus :)
    Eikä tämä enää metsään halua mennä nyt ettei takuulla ylläty. Oisin veikannut heppaa XD.

    VastaaPoista
  15. Kiitos kun laitoit kuvan kanssa!Tuota täytyy ehdottomasti ostaa!!:)

    VastaaPoista
  16. Tuija,kiva että olet jo parempi.Joo,laulan siellä metässä,niin sitten ei ainakaan karhut tule.Tai sitten ne ärsyyntyy oikein kunnolla.
    aNNa,kokeile,tulee kivaa jälkeä.Ihanaa viikonloppua myös sinulle.
    Seijastiina,saviset on kestännyt ainakin kymmenen vuotta.Ne kun poltetaan niin kuumassa.Kiitos kommentista.Oon varovainen.
    Seija,radio onkin hyvä idea.Ajattelin itse laulella,mutta voi olla paree kun on hiljaa.Saa karhut ärsyyntymään.laita joskus kuvia blogiin saunasta.
    Paula,laitoinkin sulle viestiä ja meiliä.Kiitos kaunis.
    Markka,eiku tuunaamaan.=)
    Sarppa,kiva jos kuvasta oli apua.Kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista
  17. Kaunis tuli saunasta! Teillä onkin siellä hyvä valo niin tummat lauteetkin sopii hyvin! Onpa kauniita ja hauskoja nuo sinun keramiikkatyöt, varsinkin nuo tontut!
    Vai karhuja!!! Minä en uskaltas mennä metsään. Vaikka mistä sitä tietää kuinka monta karhua säikyttelin viime viikkosella laukkaretkelläni sienimettään ;)

    Jossain kaupassa näin sienestäjän tarvikepaketissa sienikirjan ja -veitsen lisäksi myös kilikellon juuri karhujen varalle, jotta ne kuulee ihmisen ja osaavat väistää, eli pidä ääntä ittestäs!!

    Kiitos mukavasta kommentista ja kiitos itsellesi että jaksat minun blogissa käydä vierailulla!!
    Minä käyn täällä mielelläni! Sinun blogissasi on kotoisa tunnelma ja kivoja juttuja!

    VastaaPoista
  18. Huh,oletpas saanut upeaa jälkeä aikaan! Ihastuttava sauna ja nuo tontut ym. tekevät vielä mukavamman tunnelman. Tuollaiset keramiikkakukkaset ovat nättejä. Haluaisin itsekin joskus tuon värisen saunan :)

    VastaaPoista
  19. tulipa saunasta hieno. ja keramiikkatyöt on tosi hienoja! osaisinpa minäkin...

    ja karhuja!!! jaiks!! rohkea olet, minä jättäisin kyllä puolukat metsään!

    VastaaPoista
  20. Vau! :)

    Saunasta tuli tummemman värityksen myötä oikein tunnelmallisen oloinen ja nuo saunatonttuset sekä suloiset kiuaskoristeet kruunaavaat kyllä kokonaisuuden. Ehkä pari tuikkua ja hieman tervan tuoksua, niin syysillan saunasta ei malttaisi lähteä pois. :)

    Meillä on myös tuollainen vanha perussauna, tosin ihan pienenpieni vain. Haaveilin alkuun saunarempasta mutta käytännössä olen huomannut, että sauna toimii kivasti näinkin ja siitä saa varsin viihtyisän kivoilla tekstiileillä ja hämyvalaistuksella. Olen katsellut myös tuota samaista saunasuojaa, joka voisi olla edullinen ja helppo tapa piristää saunan ilmettä. Meille tulisi ehkä jotain harmaan ja mustan sävyjä, lauteet ja seinät hieman eri sävyyn.

    En kuitenkaan ole vielä uskaltanut ryhtyä tuohon hommaan, kun kaikki muutkin pikkurempat ovat menneet vähän niin kuin kantapään kautta. Sinun kokemuksesi ja onnistunut lopputulos houkuttavat kuitenkin kokeilemaan. :)

    Tuo keramiikka saunassa oli kyllä ihana idea. Erityisesti ihastuin niihin kiukaan kukkasiin. Taitaa kuitenkin olla niin, että sellaisia ei kotioloissa voi valmistaa. Eikö ne pidä polttaa jossain erikoisuunissa?

    Ihania ideoita kyllä syksyn projekteiksi, kiitos. Oikein mukavaa viikonloppua myös sinulle! :)

    VastaaPoista
  21. Irma,sinä osaat aina jättää niin kivoja kommentteja.Kiitos.
    Minä voisinkin hommata sellaisen kilikellon,huomasin kirpparilla sellaisen lehmänkellon,ihana olis ollut,mutta oli liian kallis meikäläiselle.
    Hietzu.kiitos kommentistasi.
    Satsuma,osaat varmasti.Kiitos kommentista.
    Pnjb,kiva vinkki tuo tervantuoksu ja tuikut.Tykkään itse kovin saunasta.Mietin itsekin tosi pitkään uskallanko kokeilla,kun tuo entinen saunakin oli vielä aika siisti.Edullinen muutos oli,saunasuoja maksoi n.13 euroa.Itsekin olisin tykännyt harmaasta,mutta koska meilä on suihkuhuoneen puolella ruskeaa puuta niin päädyin ruskeaan.Saunasuoja oli helppo levittää,kannattaa vaan rohkeasti kokeilla.
    Keramiikkaa olen tehnyt kansalaisopiston keramiikkapiirissä.Siellä on työt poltettu ja silloin ne kestää kuumuutta kiukaalla.Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

    VastaaPoista
  22. Täällä on taas joku ollut ahkerana;) Saunasta tuli ihanan maalainen, tunnelma lähentelee jo melkein savusaunaa..no, ei ihan mutta melkein:) jos olisin tummempi:)

    Olet kyllä monitaituri, keramiikkatyöt on kauniita.tuovat saunaan omaa tunnelmaa.

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  23. Tummana sauna näyttää tosi hienolta ja tunnelmalliselta! Olen nähnyt kanssa ihan mustaksi vedettyjä saunoja ja ne on myös hienoja. Nuo keramiikkakukkaset on aivan ihania!! Olet kyllä ahkera ja taitava tekemään kaikenlaista kivaa sisustusjuttua!
    Ei olisi kyllä kiva karhuihin törmätä!!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  24. Kyllä toi tummennus tekee saunalle ihmeitä! Meilläkin ollu puheissa pariin otteeseen, mutta taidetaan ensin tehdä uudet lauteet ja tällä meidän tahdilla luultavasti koko kellariremppa ennen kun saadaan tumma sauna...:P :D
    Kiuskukkaset ihana idea! Jos kävisin vielä keramiikassa, lainasin taatusti ideaa.
    Mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
  25. Siitähän tuli kivan näköinen. Meillä on aika samanvärinen sauna ja tykkään kovasti! Nuo kukat on ihania :)

    Hui, noita karhuja tuntuu nyt riittävän, iiks. Toivottavasti eivät meidän kulmille eksy.

    Mukavaa viikonloppua! Minä menen TAAS viikonlopuksi töihin...

    VastaaPoista
  26. Tulipas hieno. Nyt täytyy ruveta miestä pehmitteleen ajatukselle, kun on noin hyvä kuvasarjakin näyttää. Ties vaikka pehmenis.
    Huh karhuja ja puolukkametsään, ei onnistus meikäläiseltä.
    Mukavaa viikonloppua:)
    -Hanne-

    VastaaPoista
  27. Mahtava tuli saunasta! Ihania keramiikkatöitä.
    Voi kauhistus! Toivottavasti karhu pysyy metsässään ihan omissa oloissa.
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  28. Upea sauna! Sulla sitten riittää aikaa, energiaa, ideoita ja rohkeutta niiden toteuttamiseen! Näyttää kyllä niin hyvältä tuo teidän sauna. Ja tosi kauniita nuo kukat ja tonttuset.
    Puukiuas on niin paljon parempi kuin sähkökiuas, että ei sillä ulkonäöllä niin väliä. :)
    Meidän sauna- ja koko talo- on reilu 4v vanha, mutta jos nyt suunniteltais uutta, niin saunasta tulis ihan erilainen...tää ei oo hyvä, ja sähkökiuas on jotenkin sieluton. No, kyllähän tälä menee, mutta ei mummun rantasaunan voittanutta. :)

    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  29. Kiva tuli saunasta. Meilläkin jossain vaiheessa tulossa saunan tummennus ja remppa.

    Varo karhuja!

    VastaaPoista
  30. Liisa,sauna on välimaastosta,ei olla ihan maalla eikä se ole savusaunakaan hih,;0)Kiitos,kivaa viikonloppua myös sinulle.
    Hilda,kiitos kehuista.Mukavaa viikonloppua.
    Sanna-Mari,juu kannattaa aina miettiä mikä on järkevintä.Mukavaa viikonloppua.
    Virpi,kiitti,ja työniloa.
    Hanne,mukavaa viikonloppua.Toivottavasti mies pehmiää,meillä ei taida enään jaksaa kiistelä,vaan mulla on aika vapaat kädet näissä urakoissa.
    Piupau,kiitti kehuista.Ihanaa viikonloppua myös sinulle.
    Sumi,kiitti kommentista.Se on jännä miten kun jonkun aikaa on asunnut niin sitten tulee tunne,että tuon tekisin toisin.Meillä oli alkuun molemmat kiukaat saunassa,mutta sähkökiuas sitten myytiin tutulle,kun sitä ei kertaakaan tarvittu.Mukavaa viikonloppua.
    Helena,kiitti.Yritän varoa karhua.Toivottavasti en törmää.

    VastaaPoista
  31. Tosi hyvän näköinen tuli saunastasi. Laitoin meidän saunan lähes samanväriseksi viime toukokuussa. Seinät sävytetyllä saunasuojalla ja lauteet samanvärisellä saunavahalla ja olen ollut tyytyväinen. Myös vieraat ovat ihastelleet "uutta" saunaa.
    Kyllä minua vähän nuo karhut hirvittää myös. Hyviä neuvoja olet saanut niiden kohtaamisen välttelemiseksi. Toivottavasti kierrätte toisenne kaukaa ;)

    VastaaPoista
  32. Tunnelmallisen näköinen sauna! Muutos on hieno. Voi olla että meillä on joskus samanmoinen muutos edessä :) Mukavia löylyhetkiä uuteen saunaan!
    Karhu havaintoja on myös täällä meidänkin suunnalla tehty :( toivottavasti pysyttelevät piilossa, ei ole kiva jos tulee lenkkipolulla vastaan!

    VastaaPoista
  33. Kiitos vierailusta hetki sitten, ollaan näemmä melkein " samoilla " linjoilla..;=)
    Yritän kärvistellä täällä itseni terveeksi...kroppa kestää, mutta pään kanssa on vähän niin ja näin.
    Mut kyllä tää tästä iloksi muuttuu. Hienot kikkareet muuten tuolla herra tai rouva Karhulla, niitähän nyt tepastelee joka puolella.Äitini sanoi että Rantasalmella oli myös ammuttu nyt ihan viikonloppuna karhu jostain ihan taajaman lähistöltä..hui..
    Mukavaa ja lämpöistä viikkoa sulle.

    VastaaPoista
  34. Blogissani on sinulle jotain :)

    VastaaPoista
  35. Kyllä on kaunis sauna!
    Anteeksi JaanaElina, kun kommentointi ja lukeminenkin ovat olleet kohdaltani hiukan hakusessa...mutta nyt parantelen kipeää polveani ja luen kaikki lukematta jääneet blogit :)
    Halausta sinne ja kiitokset niin ihanasta tuestasi :)
    tuksu

    VastaaPoista
  36. Sinulle on jotain kivaa blogissani.

    VastaaPoista
  37. Maina,kiitos kommentista ja lukijaksi liittymisestä.Kävin kurkkaa blogiisi,ja sinne jäin.
    Onnesta Unelma,eipä paljon hymyilytä jos karhu tulee lenkillä vastaan.Kiitos kehuista.
    Tuija,kiitti.Paljon on nyt karhuja joka puolella.Kun vaan pysyisivät kaukana ihmisistä.
    Tuula,kiitos.
    Tuksu,Ei anteeksipyytämistä.Parane pian.
    Liisa,kiitti.

    VastaaPoista
  38. Hieno tuli saunasta.
    On tunnelmallisempi kuin aikaisempi.
    Minustakin muistuttaa vähän savusaunaa, mutta silloin pitäisi olla seinät ihan pikimustat.
    Mukavia keramiikkatöitä olet tehnyt, sopivat saunaasi.

    Aurinkoista tiistaita sinulle!!

    VastaaPoista
  39. Ai miten hieno saunanmuutos! Meillä on ollut vuoden verran suunnitteilla samantyylinen, tosin meillä tavoitteena saada harmaa lopputulos. Tuota Supi -purkkia olen pyöritellyt Bauhausissa sataan kertaan käsissäni, mutta en ole uskaltanut ostaa. Tästä innostuneena taidan marssia ostoksille lähiaikoina ja rohkaistua kokeilemaan.

    Teitkö mitään esikäsittelyä, hiontaa tms., vai vahasitko vain?

    VastaaPoista
  40. Kiitos Ulla-Kristiina kommentista.

    Eena,pesin saunan edellisenä päivänä harjalla ja mäntysuovalla.Muuta esikäsittelyä en tehnyt.Suoraan vaan vahaa pintaan.

    VastaaPoista
  41. Hih! Sauna näyttää tutun väriseltä, ihan samalla tuotteella käsittelin meidän saunaa viime kesänä, (kun vielä kuviteltiin, että saadaan kaikki juhannukseksi valmiiksi) no keskenhän ne on vieläkin. Mutta sauna, ihana juuri noin, oikea rauhoittumisen kehto. Kaiteeksi olen haavellut löytäväni jostain sellaista paksua köyttä...

    VastaaPoista