perjantai 16. heinäkuuta 2010

Ihanaa kesäistä aurinkoista viikonloppua

Nyt saadaan kyllä nauttia lämmöstä oikein tosissaan.Onneksi täällä eilen illalla oli ukonilma ja vettä tuli oikein olan takaa kolmisen tuntia.Kyllä raikastui ilma hiukkasen.Siitäkin huolimatta,että on tukalaa,olen iloinen että lämpimän on ennustettu vielä jatkuvan,kyllä kylmää oli riittämiin viime talvena ja tätä lämpöä haettiin laittamalla puita uuniin.
Taas tein löydön,nimittäin ihana puusaavi,joka on kyllä jo aikansa elänyt ja korjailtukin mutta sai nyt viran meidän huussissa puruastiana.
Appeni on oikea vastan tekijä,taas hän toi meille uudet vastat perjantaisaunaan.
Luin juuri eräästä lehdestä,että kannattaa pakastaa koivunlehtiä talvisiin saunailtoihin.Lehtiä laitetaan kahvinsuodatinpussiin,niin paljon kuin mahtuu,taitetaan pussin suu kaksinkerroin ja ommellaan kiinni.Laitetaan pussit pakastimeen rasiassa,ettei niihin tartu vieraita hajuja.Pakastetut lehtipussit otetaan sulamaan samaan aikaan kun laittaan saunan lämpiämään.Kaadetaan päälle kiehuvaa vettä ja annetaan hautua 20 min.Lisätään haaleaa löylyvettä ja nautitaan kesäisestä tuoksusta.Ajattelin kokeilla,olemme kyllä myös pakastaneet muutaman vastan talvea varten.Paras tuoksun antaja on hieskoivu vaikka vastaan käytetään rauduskoivua.

Jos appeni taitaa vastan teon,niin anoppini on paras paahtosuolojen tekijä.Nami tätä herkkua uusien perunoiden kanssa.Käy myös monen ruuan kanssa.
Tässä lautasella paahtosuoloja kera perunoiden ja metsämansikoiden.
Saatiin taas siika ja kaksi kuhaa verkosta,laitetaan savustumaan iltaruuaksi.Ahvenet saatiin katiskasta.Nyt saa kalaa tosi hyvin,johtuukohan helteistä.

Oikein ihanaa viikonloppua kaikille.Kiitos taas kommenteista ja vierailusta täällä.Piipahtelen jokaisen blogissa tässä viikonlopun mittaan,aina kun saan koneeseen virtaa.Yllättävän vähän kestää akku.

-Jaana

14 kommenttia:

  1. Kiitos taas ihanista, kesäisistä mökkiterkuitsa. Oiskohan tuo saavi ollut leipäsaavi? meillä on juurikin samankaltainen, se on toiminut ruisleipäsaavina...silloin, kun väkeä oli paljon.
    meitähän on nyt vaan vähän...ruokapöydässä vaan parikymmentä henkeä isoimmilaan...
    *nauraa*
    tuksu

    VastaaPoista
  2. Hei!
    ihana puusaavi, oikea arre!
    minultakin löytyy muutama ja ovat silmäteriäni:)
    teillä onkin herkku courmet ruuat:)
    mekin ollaan nautittu oman maan perunoita viikon verran ja ovatpas ne hyviä,
    kala minulle ei tosin maistu, kasvoin kalaveden äärellä ja sain siitä silloin kylläkseni:(
    täällä on satanut ja ihan koko päivän,
    lämpöä on vain 15 astetta mutta tuntuupa mukavalta vaihteeksi...
    mukavaa viikonloppua teille sinne paratiisiin!
    ilterkuin
    päivi

    VastaaPoista
  3. Ihana puusaavi! Mullakin on sellainen tuola pihavarastos odottamas sisälle pääsyä :)

    Mä en myöskään lukeudu kalan ystäviin, tonnikalaa ja kalapuikkoja syön ja niitä eikait lasketa kaloihin ;-)

    Mitä se ruoka on mitä anoppisi laittaa? Niinku ihan suomenkielellä XD

    VastaaPoista
  4. Kylläpä olet tehnyt hienoja löytöjä,noissa sitä on oikeaa vanhan ajan tunnelmaa.

    Enpä ole tuosta koivunlehtivinkistä aiemmin kuullutkaan. Ihana vinkki! Ja varmasti jos toimii,tuo ihanan tuoksun, jonka avulla voi muistella näitä helteisiä kesäpäiviä ja vihreyttä.

    Kiitos, ja hyvää viikonloppua! :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos JaanElina mukavasta kommentista blogissani, sanohan isännälle terveisiä:) Idea muuten on eräästä Tilaohjelmasta!!!

    Kylläpä olet aarteen löytänyt. Minäkin haluaisin tuollaisen saavin, kirpparilla oli kerran , mutta pyysivät 60 euroa, joten en raaskinut ostaa..ehkäpä se vielä tulee edullisempi minua vielä vastaan.

    Minä nuo paahtosuolat on? en ole kuullutkaan koskaan vai onko sillä vielä joku muu nimikin?

    Koetan kestää vielä helteitä, yritän löhöillä, vaikka se ei kyllä luonnistu minulta, olen koko ajan tekemässä jotakin:) se varmaan verottaa minua helteellä. ei pitäisi huhkia.

    Mukavaa viikonloppua sinulle ja teille sinne mökille kaikille.

    VastaaPoista
  6. Hei Jaana, ihania kesäkuvia!
    Toi saavi on upea, sopii hyvin tonne vessaan. Tuli ihan elävästi oma äiti mieleen kun hän teki ruisleipätaikinaa tuollaisessa mutta vihreässä puusaavissa.

    Hyvä idea tuo koivunlehtien pakastaminen, vois kokeilla, kiitos vinkistä.

    Paahtosuolasta en minäkään ole kuullut koskaan.....?
    Savukala on minun herkkua ja varsinkin lämmin "oikea" savulohi ja rapeaksi paistetut neulamuikut...höh, nousi vesi kielelle ;)

    Ulkona onkin nyt hieman vilpoisempaa, sisällä ei vielä ole viilentynyt. Tänään iski siivousinto ja siivosin koko päivän ja hikeä riitti. Mutta nyt on hyvä mieli :)

    Kiitos kun kerkesit vierailla ja jättää mukavan kommentin kammariin!

    Hyvää viikonlopun jatkoa ja nautiskelkaa kunnon löylyistä kera tuoreiden vastojen ja jälkiruuaksi maukasta savukalaa!:)

    VastaaPoista
  7. Onpa taas ihania kesäkuvia sinulla, ja mukavia kesätunnelmia kirjoituksessasi. Ihania puusaaveja olet löytänyt, tuo pienempi tumma on varsinkin sulloinen. Kiitos koivunlehtivinkistä, ehkäpä tuota voisi kokeilla - toisipa kesän tuoksua tähän rivitalokodin saunaankin.

    VastaaPoista
  8. Hei!

    Kivoja saaveja olet löytänyt!
    Ja ihana koivunlehtivinkki. Mies tuossa hetki sitten suunnittelikin, että pitäisi kerätä pakastuspussiin koivunlehtiä tuohon tarkoitukseen. Pysyyköhän aromit paremmin suodatinpussissa? Pitääpä kokeilla!
    Huomasin muutenkin, että puhuit vastasta. Itsekin käytän sitä sanaa, mutta täälläpäin osa puhuu vihdasta. Työpaikalla ei työkaveri juhannuksena tiennyt mitä tarkoitan kun puhuin vastasta. :) Murteet on sitten ihania!

    Ja munkin on pakko kysyä, että mitä on paahtosuolat??? Koskaan en oo moisesta kuullut. Näyttää kovasti samanlaiselta kuin mutti, jota mummuni aikoinaan teki. Siinä oli jotain jauhoja, oliskohan ollut ruisjauhoja, en tiedä...

    Ihania kalansaaliita teillä! Näillä ilmoilla onkin ihanaa olla veden äärellä!
    Ihanaa kun on lämmintä, en valita. Mutta oottelen isoa lottovoittoa, jotta ei tarvisi olla töissä. ;)No, pientä kesälomaa oottelen, kohta se alkaa.

    Ihanaa, lämmintä ja kaunista viikonloppua sinulle ja perheellesi!

    Terkuin Sumi

    VastaaPoista
  9. Kiitos mukavan kesäisestä postauksestasi! :)

    Aarteita onneksi löytyy aina silloin tällöin, kun pitää silmät auki. Ihania vanhoja puuastioita tiedän monen polttaneenkin, jos niissä joku kohta on repsottanut. Toisen romu on helpostikin toisen aarre, ja vanha ruppana esine saattaa olla hyvinkin tyylikäs toisenlaisessa käytössä kuin mihin alunperin on tarkoitettu.

    Joululahjoiksi olen juuri kuivattamassa koivunlehtiä. Laitan kuivan lehtisilpun suodatinpusseihin, jotka ompelen kiinni. Jouluun saakka säilytän valmiit löylypussit tiiviissä rasiassa.

    Iloista kesän jatkoa!

    VastaaPoista
  10. Voi mikä ihana puusaavi! Ihania kuvia. Kiitos tuosta koivunlehti ideasta :) Me kans ajateltiin että vois muutaman vastan pakastaa talveksi. Niiden tuoksu on niin ihana! Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
  11. Kesäisen tunnelmallisia kuvia. Kalat kuuluvat ehdottomasti mun herkkuihin, vaikkei meillä niitä paljon syyäkään... Puusaavisi ovat tosi ihania. <3 Iloista viikonloppua :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos tuosta lehtien pakastus vinkistä!:)Ihanaa keskellä talvea saada saunaan kesän tuoksua!Vaikka onhan niitä saunatuoksujakin,mutta ei varmaan vedä vertoja aidolle!:)

    Ihania vastoja siellä myös,ne kyllä kuuluvat niin kesään! <3

    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  13. Heippa

    kiitokset kaikille kommenteista.
    Laitan seuraavaan postaukseen tietoa paahtosuoloista,kunhan haastattelen anoppiani.

    Kiitos ruiskaunokki vinkistä kuivata koivunlehdet.

    VastaaPoista
  14. OIVOI SENTÄÄ !! Kuka raaskii hienon puusaavin laittaa niin "alarvoseen" hommaan kuin VC-purujen säiliöksi !!
    Jos minulla olis noin hieno ja nimenomaan VANHA saavi ,niin varmasti se olis kunniapaikalla ruisleivän teossa !!Nykyihmisen on vaikeaa käsittää että joku "asia" voi säilyä elävänä 100 v. ja ylikin , niinkuin ruisleivän juuri tekee.

    VastaaPoista